مقاله ویژگیهای همبستگي و وحدت اسلامی در انديشه سياسي حضرت امام خميني(ره) در فصلنامه علمی -پژوهشی مطالعات انقلاب اسلامی به چاپ رسید
مقاله ویژگیهای همبستگي و وحدت اسلامی در انديشه سياسي حضرت امام خميني(ره) در فصلنامه علمی -پژوهشی مطالعات انقلاب اسلامی به چاپ رسید
26 تیر ,1391

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه آذربایجان شرقی، فرضیه اساسی در این مقاله پژوهشی بررسي ديدگاه گفتماني درباره ماهیت وحدت و همبستگی از دیدگاه حضرت امام خمینی است. و سوال اصلي در اين نوشتار اين است كه وحدتي كه امام آن را به عنوان يك واجب الهي، امر مقدس و ضرورتي عقلي و شرعي نام مي‌برد؛ دارای چه ویژگی های عقلی و نظری یا ارزشی و جهان شناسانه ای است؟ چرا كه ویژگی های هر چيز درکل بيان‌كننده  چیستی حقيقی آن است. بدين معني كه واقعيت وجودي آن را می سازند و شکل می دهند. مهم ترین صفات و خصایل وحدت اسلامی با توجه به آثار و اندیشه امام خميني عبارتند از: توحیدباوری و اعتصام به حبل الله، مصلحت باوری عمومي و توجه به منافع عامه انسانهای مسلمان، مکتب باوری یا توجه به مصلحت اسلام و شريعت، وحدت باوری یا تأکید بر اهمیت و جایگاه همبستگی اسلام و... که در اندیشه امام از جایگاه خاصی برخوردار می باشند.
در بخش دیگری از این مقاله آمده است: منظور از ویژگی های وحدت و همبستگی، عوامل متعدد ی است که در شکل گیری و پیدایش یا در بقا و استمرار و یا در مقصد و هدف و بویژه در وجود و هستی وحدت و همبستگی نقش دارد. به بیان دیگر ویژگی ها صفاتی است که وحدت و همبستگی با  آنها شناخته می شود و وجودش قائم بر آنهاست و در واقع بدون وجود آنها – در کل- نمی توان از بودن وحدت و همبستگی سخن گفت. برخی از این خصوصیات در قالب باور و نگرش و بینش تجلی یافته و زمینه اصلی ایجاد وحدت و همبستگی را بوجود می آورند. برخی دیگر نیز عوامل مادی و فرهنگی و معنوی و یا سیاسی ون ظایر آن هستند که در بقا، استمرار و روند و پیامدهای آن نقش دارند.
همچنین در این مقاله به برخي از ویژگی ها و خصوصيات كلي وحدت از ديدگاه امام خمینی از جمله، باور و اعتصام به ایده آل مطلق و واحد ( حبل الله) یا خداباوری، مصلحت عمومي باوری، باور به مکتب یا مکتب باوری، توحيد كلمه و عقيده واحد، نیت باوری، جماعت باوری، تكليف باوری و «تقدس وحدت»، برادري اسلامي (وحدت مبتني بر برادري اسلامي)، سعادت  باوری، نظام سیاسی  و حكومت، اشاره شده است.
در نتیجه گیری این مقاله اشاره شده است: "وحدت از ارکان مهم دین اسلام است لذا در این آیین بر وحدت و اتحاد و همبستگی پیروان آن تأکید زیادی شده است. اما هر وحدتی مطلوب اسلام نیست. لذا وحدت اسلامی دارای ویژگی های خاص خود است که حقیقت آن را می سازند. از این رو امام خمینی به عنوان یک رهبر دینی و مصلح شریعت اسلامی، این ویژگی ها را  به صورت برجسته و آشکاری مورد نظر قرار داد ه است ."
"ویژگی هایی که فقدان آنها نشان از نبود وحدت و همبستگی مورد نظر اسلام است. از این رو وحدت اسلامی در اندیشه امام خمینی دارای ویژگی ها و صفاتی مهم و محوری در عرصه ایمان و باور و معنویت و ارزشها است. مهم ترین این صفات و خصایل با توجه به آثار و اندیشه امام خميني عبارتند از: توحیدباوری و اعتصام به حبل الله، مصلحت باوری عمومي و توجه به منافع عامه انسانهای مسلمان، مکتب باوری یا توجه به مصلحت اسلام و شريعت، وحدت باوری یا تأکید بر اهمیت و جایگاه همبستگی اسلامی، وحدت در جهان‌بيني و نگرش (جهان‌بيني واحد) و ایدئولوژی، نیت باوری یا تابعيت عمل و حرکت و رفتار از انديشه و جهان‌بيني توحیدی، خدايي بودن وحدت و لذا فسادناپذيري آن، تکلیف باوری یعنی تكليف الهی و شرعی دانستن وحدت و همبستگی، اخوت و برادري دینی و يكرنگي، سعادت باوری یعنی اینکه وحدت و همبستگی را راه رسیدن به بهشت و سعادت ابدي دانستن."
از این رو وحدت اسلامی بجای تکیه بر عوامل مادی و تاریخی چون زبان، تاریخ، مرز جغرافیایی و... بر عوامل معنوی چون توحید گرایی، معنویت و اخلاق و ارزشها و باورهای اصیل و انسانی  تکیه دارد."
این مقاله در شماره دوم، بهار 1391 فصلنامه علمی- پژوهشی «پژوهشنامه انقلاب اسلامی» دانشگاه همدان به چاپ رسیده است.
جهت مشاهده متن کامل مقاله به لینک زیر مراجعه نمایید

http://rjir.basu.ac.ir/?_action=articleInfo&article=31

درباره ایسپا
مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) وابسته به جهاد دانشگاهی در راستای توسعه علمی و تحقیقاتی کشور و با قصد رفع نیاز سازمانها و نهادهای تصمیم گیر ، ضرورت توجه به افکار عمومی و لزوم بهره گیری از مشارکت و دیدگاههای شهروندان در بهبود و توسعه امور کشور در عرصه های مختلف، از سال 1380 فعالیت خود را آغاز کرده است.
برخی کارفرمایان
Alternate Text
Alternate Text
تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران می باشد و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2024 ispa.ir All rights reserved. Powered & Designed by WebTakin.ir