دختران انتظار
دختران انتظار
دوشنبه, 08 آبان,1396

نشانه‌هاي تغيير گفتمان در جامعه

پرونده ورود زنان به ورزشگاه‌ها به شوراي عالي انقلاب فرهنگي رسيد

به گزارش روابط عمومي ايسپا به نقل از روزنامه اعتماد؛ نشانه‌هاي اميد بخش براي ورود زنان به ورزشگاه‌ها هر روز پر رنگ‌تر مي‌شوند. سخنان «محتاطانه» اما «اميد بخش» رييس شوراي فرهنگي اجتماعي زنان و خانواده را مي‌توان يكي از اين نشانه‌ها قلمداد كرد. «زهرا آيت‌اللهي» با اشاره به اينكه شوراي فرهنگي اجتماعي زنان و خانواده يكي از شوراهاي اقماري شوراي عالي انقلاب فرهنگي است، گفته است اين شورا به عنوان «نهادي فراقوه اي» براي حضور زنان در ورزشگاه‌ها تصميم‌گيري خواهد كرد. اين اظهارنظر از آن رو مهم است كه تا پيش از اين شوراي عالي انقلاب فرهنگي درباره موضوع ورود زنان به ورزشگاه‌ها اظهارنظر رسمي نكرده بود. حالا در تازه‌ترين اظهارنظر رييس شوراي فرهنگي اجتماعي زنان به ‌ايسنا گفته است كه هفته گذشته جلسه‌اي برگزار شده و حاضران با «ديدگاه‌هاي متفاوت» اظهارنظر كرده‌اند و در پايان مشخص شده كه اين موضوع «پيچيدگي‌هايي» دارد و تصميم‌گيري درباره آن «ساده نيستآيت‌اللهي تاكيد كرده حضور زنان در ورزشگاه‌ها ابعاد مختلفي دارد كه نمي‌توان آن را تنها از يك زاويه ديد اما در جلسه‌اي كه هفته آينده برگزار خواهد شد اين موضوع به «مصوبه‌اي قطعي» خواهد رسيد. سويه محتاطانه صحبت‌هاي آيت‌اللهي اما به قسمتي مربوط است كه او كوشش كرده با طرح چند پرسش »پيچيدگي‌هاي» مورد نظرش را تشريح كند: «يكي از سوالاتي كه مطرح شد اين بود كه چه قدر بايد روي ورزش همگاني بانوان تمركز كنيم و چه ميزان از اين توجه نيز معطوف به ورزش قهرماني باشد؟ حضور زنان به عنوان تماشاگر در مسابقات ورزشي بانوان تا چه اندازه ترويج شود يا تماشاگر مسابقات ورزشي عام با حضور مردان باشند؟» به گفته رييس شوراي فرهنگي اجتماعي زنان و خانواده در جلسه هفته گذشته اين شورا درباره چگونگي حضور زنان در ورزشگاه‌هايي كه مردان در آنها با «پوشش حداقلي» ورزش مي‌كنند تبادل نظر شده است. همه اين مباحث اما منجر به نتيجه قطعي نشده زيرا: «پنج نفر از اعضاي شوراي زنان كه براي صحبت در اين زمينه وقت گرفته بودند، به دليل پايان زمان جلسه موفق به ارايه ديدگاه‌هاي‌شان نشدند همچنين نمايندگان مجلس نيز فرصت نكردند در اين زمينه اظهارنظر كنند. بنابراين قصد داريم كه نظرات ساير اعضا را بشنويم و بعد از رسيدن به نتيجه نهايي آن را به اطلاع همه دستگاه‌ها برسانيم.» آيت‌اللهي البته حضور زنان را مشروط به تامين زيرساخت‌هاي لازم مي‌داند: «اگر بخواهيم شاهد حضور زنان در ورزشگاه‌ها باشيم حتما بايد زيرساخت‌هاي لازم مثل سالن‌هاي مناسب و وسايل حمل و نقل ايمن براي تسهيل رفت و آمد زنان وجود داشته باشد. براي مثال اگر در مسابقه‌اي تماشاگران هجوم بياورند و آسيبي به وسايل حمل و نقل وارد كنند بايد مطمئن باشيم كه به زنان آسيبي وارد نمي‌شود.»


باز شدن پرونده جديد بعد از بازي ايران سوريه

اختلاف نظر بر سر ورود يا ممنوعيت ورود زنان براي تماشاي مسابقات ورزشي موضوع جديدي نيست. سال‌هاست كه بر سر آن ميان مسوولان دستگاه‌هاي مختلف اختلاف نظر وجود دارد. اما طرح دوباره اين موضوع در سطح نهادهاي ارشد تصميم‌گيري در كشور به بعد از بازي ايران و سوريه در مقدماتي جام جهاني باز مي‌گردد كه شهريورماه امسال برگزار شد. در اين مسابقه زنان ايراني كه بليت خريده بودند راهي به ورزشگاه نيافتند اما زنان هوادار سوريه به راحتي به ورزشگاه آزادي رفتند و تصوير تشويق‌هاي آنان موجب شد تا موجي از انتقاد در شبكه‌هاي اجتماعي عليه اين تصميم فدراسيون فوتبال شكل بگيرد كه چرا با استاندارد دوگانه رفتار كرده است. حتي حميد رسايي، نماينده سابق مجلس كه به اظهارنظرها تند در حوزه فرهنگي مشهور است در شبكه‌هاي مجازي از ممنوعيت ورود زنان به ورزشگاه انتقاد كرده بود.

 
دعوت مسوولان دستگاه‌ها به كميسيون فرهنگي مجلس

يكي از منتقدان جدي تصميم فدراسيون فوتبال «طيبه سياوشي» نماينده مردم تهران در مجلس است كه بلافاصله بعد از آن مسابقه در نقد اين تصميم اظهارنظر كرده بود. سياوشي در مقام مسوول كميته زنان، ورزش و خانواده كميسيون فرهنگي مجلس موضوع راه‌يابي زنان به ورزشگاه‌ها را دنبال مي‌كند. او در گفت‌وگو با «اعتماد» با استقبال از اظهارنظر رييس شوراي فرهنگي اجتماعي زنان براي بررسي پرونده اين موضوع در شورا، گفت: «با توجه به نزديك بودن شهرآورد ميان پرسپوليس و استقلال قابل پيش‌بيني بود كه اين موضوع از طرف سياستگذاران كشور و مراكز فرهنگي مختلف پيگيري شود.» سياوشي در عين حال از برگزاري كميته زنان، ورزش و خانواده كميسيون فرهنگي مجلس در هفته آينده خبر داد و گفت: «قرار است هفته آينده با حضور نمايندگان دستگاه‌هاي اجرايي و سياست‌گذاران موضوع ورود زنان به ورزشگاه‌ها را دنبال كنيم و به يك اجماع برسيم. » سياوشي با اشاره به «همكاري خوب وزارت ورزش» به رفع اين مشكل اميدوار است: «تصميم‌گيرندگان اصلي درباره اين موضوع قاعدتا وزارت كشور و وزارت ورزش هستند و ما اميدواريم كه در تعامل با ساير نهادهاي مسوول اين مشكل هر چه زودتر رفع شود.» نماينده مردم تهران البته از اظهارنظرهاي «غيرشفاف» و
«دو پهلو»ي برخي مسوولان مرتبط با موضوع انتقاد كرد: «بهتر اين است كه مديران مرتبط با اين حوزه اظهارنظرهاي‌شان شفاف باشد تا ما بتوانيم هر چه زودتر به جمع‌بندي برسيم.»


حاشيه‌هاي غيرضروري است

نگاه مثبت به حضور زنان در ورزشگاه‌ها به نمايندگان فعلي مجلس محدود نيست. چنان كه يكي از نمايندگان سابق مجلس هم به صراحت از اين رويكرد دفاع مي‌كند. شهلا ميرگلوي بيات، نماينده سابق ساوه در مجلس، به «اعتماد» گفت: «من با ورود زنان به ورزشگاه‌ها موافق هستم. اگر واقعا درخواست بانوان اين است كه در ورزشگاه حضور پيدا كنند بايد به اين درخواست پاسخ مثبت داده شود. بايد مشكلات سخت‌افزاري ورزشگاه‌ها را برطرف كنند و حتي بهترين جاي ورزشگاه را براي زنان پيش‌بيني كنند.»  عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي ايران عقيده دارد موضوع حضور زنان در ورزشگاه‌ها موضوعي فرعي است كه بدون دليل برايش حاشيه درست شد و شبكه‌هاي ماهواره‌اي هم سوءاستفاده كردند. نبايد كار به اينجا مي‌رسيد: «اين مساله به راحتي قابل حل بود و همين الان هم قابل حل است. بايد ورزشگاه‌ها براي ورود زنان آماده شوند. كاش به جاي اين حاشيه‌ها موضوع‌هاي اصلي جامعه مثل آسيب‌هاي اجتماعي و حقوق كودكان مورد توجه مسوولان قرار گيرد.»

 

نشانه‌هاي تغيير گفتمان در جامعه

در سال‌هاي گذشته برخي مخالفان ورود زنان به ورزشگاه‌ها اين را خواسته اكثريت جامعه نمي‌دانستند. اما يافته‌هاي يك پژوهش نشان مي‌دهد كه دست كم اكنون و در سال ١٣٩٦ اين تصور چندان منطبق بر واقعيت نيست. مركز افكار سنجي دانشجويان ايران (ايسپا) كه يكي از مراكز پژوهشي معتبر كشور به شمار مي‌رود ٢١ شهريورماه امسال يك نظرسنجي ملي انجام داده است. مطابق نظرسنجي اخير ايسپا؛ 61.1 درصد مردم ايران موافق حضور زنان در ورزشگاه‌ها هستند. نكته جالب توجه درباره تركيب پاسخگويان اين نظرسنجي است. در اين پژوهش با حجم نمونه يك‌هزار و ٣١ نفر انجام گرفته، 51.6 درصد پاسخگويان مرد و 48.4 درصد زن بوده‌اند. همچنين 37.9 درصد پاسخگويان داراي تحصيلات دانشگاهي و 62.1 درصد داراي تحصيلات غيردانشگاهي بوده‌اند. نشانه‌هاي تغيير نگاه جامعه درباره تحقق حق حضور زنان در وزشگاه‌ها براي تماشاي مسابقات ورزشي رفته رفته هويدا مي‌شود. شايد كه مراكز تصميم‌گيري اين نشانه‌ها را خوب درك كرده باشند. تصميم‌هاي هفته آينده در شوراي فرهنگي اجتماعي زنان كه ذيل نهاد مهم شوراي عالي انقلاب فرهنگي قرار دارد و همين طور تصميم نمايندگان مجلس مي‌تواند گوياي اين نكته باشد كه چقدر مسوولان اجرايي و قانونگذاري در كشور اهميت موضوع و ابعاد اجتماعي آن را درك كرده‌اند.

درباره ایسپا
مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) وابسته به جهاد دانشگاهی در راستای توسعه علمی و تحقیقاتی کشور و با قصد رفع نیاز سازمانها و نهادهای تصمیم گیر ، ضرورت توجه به افکار عمومی و لزوم بهره گیری از مشارکت و دیدگاههای شهروندان در بهبود و توسعه امور کشور در عرصه های مختلف، از سال 1380 فعالیت خود را آغاز کرده است.
برخی کارفرمایان
Alternate Text
Alternate Text
تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران می باشد و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2024 ispa.ir All rights reserved. Powered & Designed by WebTakin.ir