مخالفت افکار عمومی آمریکا با بسیاری از استراتژی های ترامپ برای خاورمیانه
مخالفت افکار عمومی آمریکا با بسیاری از استراتژی های ترامپ برای خاورمیانه
پنجشنبه, 11 خرداد,1396

مخالفت افکار عمومی آمریکا با بسیاری از استراتژی های ترامپ برای خاورمیانه

داده های یک پژوهش منحصربه فرد نشان می دهد که افکارعمومی آمریکا با بسیاری از استراتژی های رییس جمهور این کشور برای خاورمیانه مخالف هستند.

به گزارش روابط عمومی ایسپا به نقل از شفقنا، درحالیکه رییس جمهور دونالد ترامپ تلاش می کند با یافتن یک راه حل صلح آمیز برای نزاع اسرائیل-فلسطین دوباره دیپلماسی را احیاء کند، افکارعمومی آمریکا در مورد رویکرد او به چنین راه حلی اتفاق نظر ندارند.

در یک نظرسنجی بزرگ که از سوی دانشگاه مریلند همزمان با سفر دونالد ترامپ به خاورمیانه انجام شد، مشخص گردید مردم آمریکا حتی در مورد موضوعاتی همچون راه حل یک دولت یا دو دولت برای نزاع فلسطینی-اسرائیلی و یا اینکه ترامپ در دیپلماسی خاورمیانه خود بیطرف باشد یا خیر اختلاف نظر دارند. اگر یک راه حل دو دولت دیگر امکان پذیر نباشد، دو سوم آمریکایی ها یک اسرائیل دموکراتیک را ترجیح می دهند که در آن عرب ها و یهودی ها کاملا برابرند- حتی اگر این به معنی دست کشیدن اسرائیل از دولت یهودی باشد.

همانند بسیاری از موضوعات جاری امروز در آمریکا، شکاف حزبی عمیقی در مورد برخی از جنبه های نزاع اسرائیلی-فلسطینی در ایالات متحده وجود دارد. اکثریت جمهوریخواهان (۵7 درصد) می خواهند ترامپ به سمت اسرائیل گرایش داشته باشد، در مقابل 70 درصد دموکرات ها و مستقلین خواهان آن هستند که ترامپ بیطرف باشد. اما به طور قابل توجهی در صورت عدم امکان راه حل دو دولت، اکثریت جمهوریخواهان و دموکرات های آمریکا، وجود دموکراسی در اسرائیل را بر یهودیت آن ترجیح می دهند.

در میان دولت های عرب، آمریکایی ها بیشترین محبوبیت را در اردن (۶۴ درصد)، مصر (۵۵ درصد) و عربستان سعودی (۴7 درصد) دارند. در مقایسه 72 درصد از مردم آمریکا نسبت به اسرائیل رویکرد مثبتی دارند. از نظر ایشان عربستان سعودی (3۵ درصد) متحد اصلی آمریکا در میان کشورهای عربی محسوب می شود و پس از آن اردن (20 درصد) و مصر و امارات (هر کدام 11 درصد) قرار دارند.

آمریکایی ها همچنان مبارزه با گروهک داعش را مساله اصلی آمریکا در خاورمیانه می دانند. در پاسخ به این سوال که دو مساله اصلی پیش روی آمریکا در خاورمیانه چیست، 7۴ درصد مبارزه با داعش، 48 درصد پایان دادن به جنگ سوریه، 2۴ درصد دستیابی به صلح اسرائیلی-فلسطینی، 23 درصد یافتن راهی برای ایجاد ائتلاف با ایران، 18 درصد تامین امنیت قراردادهای مطلوب تجاری و تنها ۶ درصد پایان دادن به جنگ یمن را انتخاب کرده اند.

در این میان اولویت پایان دادن به جنگ سوریه از یافتن راه حل برای نزاع اسرائیلی-فلسطینی پیشی گرفته که شاید این مساله به دلیل آن باشد که پاسخ دهندگان پایان جنگ سوریه را در ارتباط مستقیم با اولویت اول خود یعنی شکست داعش می دانند.

پس از گذشت ۵ هفته از حمله موشکی آمریکا به پایگاه نیروی هوایی سوریه، از نظر آمریکایی ها تغییر اندکی در جنگ سوریه ایجاد شده است: به طورکلی 72 درصد می گویند تغییری ایجاد نشده است. تنها 1۵ درصد می گویند اوضاع جنگ در سوریه بهبود یافته و 12 درصد نیز می گویند حمله آمریکا وضعیت جنگ سوریه را بدتر کرده است.

آشکار است که ترامپ موانع دیپلماتیک بزرگی در پیگیری صلح فلسطینی-اسرائیلی در پیش رو دارد: بسیاری در دولت اسرائیل علنا مخالفت خود را با راه حل دو دولت یا پایان دادن به شهرک سازی در کرانه باختری اعلام می کنند، فلسطینی ها عمیقا دچار دودستگی هستند، جهان عرب نیز درگیر مناقشه های داخلی خود و چالش هایی است که مداخله های ایران و رویارویی با داعش و القاعده موجب آن شده است. به علاوه این نظرسنجی نشان می دهد که ترامپ در خانه نیز می بایست با مسائلی روبرو شود تا بتواند در این مسیر پیروز گردد.

نخست، در حالیکه آمریکایی ها باور دارند صلح اسرائیلی-فلسطینی مهم است، اما آنها مبارزه با داعش و جنگ سوریه را در اولویت بالاتری نسبت به آن قرار داده اند. بنابراین لازم است ترامپ مردم آمریکا را متقاعد کند که این موضوع در این زمان اهمیت دارد. وی این کار را در بیت اللحم آغاز کرد و گفت صلح فلسطینی-اسرائیلی منجر به صلح بزرگتری در خاورمیانه می شود که به شکست داعش کمک می کند. اما افکارعمومی آمریکا نسبت به این مساله ظنین هستند، همانگونه که متحدینی همچون بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، باور دارند چنین ارتباط استراتژیکی وجود ندارد.

دوم، شکاف حزبی در آمریکا چالشی برای ترامپ است. درحالیکه به طور کلی ۶0 درصد آمریکایی ها می خواهند ترامپ در دیپلماسی خود بیطرف باشد، ۵7 درصد جمهوریخواهان، ۶1 درصد رای دهندگان به ترامپ، ۶2 درصد بینندگان فاکس نیوز و ۶۵ درصد جمهوریخواهان انجیلی می خواهند او جانب اسرائیل را بگیرد. علاوه بر این نتایج نظرسنجی های گذشته نیز حاکی از آن است که جمهوریخواهان نخست وزیر اسرائیل را بیشتر از تمامی رهبران ملی و جهانی به غیر از شخص ترامپ، تمجید می کنند. ترامپ خود گفته است که می داند توافق و مصالحه ضروری است، بنابراین نظر وی مخالف افرادی است که حامیان او محسوب می شوند.

سوم، بیشتر تمرکز سخنان ترامپ در سفر به عربستان سعودی و اسرائیل، درباره ایران بود. درحالیکه این مساله به معنی آنست که در این کشورها ایران اولویت استراتژیک اصلی است، افکارعمومی آمریکا ایران را در اولویت بالایی قرار نداده اند. البته اگر ترامپ ایران را مورد توجه قرار دهد، این اولویت می تواند تغییر کند. اما در حال حاضر آمریکایی ها ممکن است سیگنال های متناقضی دریافت کنند: آنها داعش را در اولویت بالاتری نسبت به ایران قرار داده اند، و در سوریه ایران دشمن داعش است؛ متحدان ترامپ در عربستان سعودی و اسرائیل ایران را در اولویت بالایی حتی بالاتر از داعش قرار داده اند- پیامی که به نظر می رسد نطق های خاورمیانه ای ترامپ را دربرگیرد.

چهار، درحالیکه یک اکثریت جزئی از آمریکایی ها از حمله به سوریه حمایت کردند، تنها چند هفته بعد افکارعمومی آمریکا نتایج آن را مساله ای نمی دانند که در اولویت بالایی برای آنها قرار گیرد. آیا این مساله می تواند چالشی برای ترامپ ایجاد کند؟

در آخر، توجه به این نکته نیز اهمیت دارد که قراردادهای تجاری مطلوب در اولویت های بالای آمریکایی ها در مورد خاورمیانه نیست. در ریاض ترامپ سخن از صدها میلیارد دلار قرارداد تجاری با عربستان به میان آورد. اما در میان گزینه های روی میز، آمریکایی ها داعش، سوریه، اسرائیل/فلسطین و ایران را اولویت های بالاتری دانسته اند.

این پژوهش از سوی دانشگاه مریلند با پرسش از 2616 بزرگسال آمریکایی طی روزهای 19 تا 22 ماه می انجام شده و ضریب خطای 2.1 درصد دارد.

منبع :  پولیتیکو

 

 

درباره ایسپا
مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) وابسته به جهاد دانشگاهی در راستای توسعه علمی و تحقیقاتی کشور و با قصد رفع نیاز سازمانها و نهادهای تصمیم گیر ، ضرورت توجه به افکار عمومی و لزوم بهره گیری از مشارکت و دیدگاههای شهروندان در بهبود و توسعه امور کشور در عرصه های مختلف، از سال 1380 فعالیت خود را آغاز کرده است.
برخی کارفرمایان
Alternate Text
Alternate Text
تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران می باشد و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2024 ispa.ir All rights reserved. Powered & Designed by WebTakin.ir