توسط پژوهشگر ایسپا صورت گرفت؛ ارائه مقاله در همایش جامعه و فضای مجازی
توسط پژوهشگر ایسپا صورت گرفت؛ ارائه مقاله در همایش جامعه و فضای مجازی
28 بهمن ,1392

 توسط دکتر علی جنادله مقاله «رویکردهای متعارض درباره تکوین حوزه عمومی در فضای مجازی» در نخستین همایش جامعه و فضای مجازی ارائه گردید. این همایش توسط مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران و انجمین ایران مطالعات فرهنگی و ارتباطات به تاریخ 92/11/27 در تالار ابن‏خلدون دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار گردید. این مقاله به صورت مشترک با دکتر محمدامین قانعی‏ راد تنظیم و ارائه گردیده و چکیده آن را می‏توانید در ادامه مطالعه نمائید:

رویکردهای متعارض دربارۀ تکوین حوزه عمومی در فضای مجازی
محمدامین قانعی‏ راد
علی جنادله
 
چکیده
پیدایش فناوری‏های نوین ارتباطی به ویژه اینترنت و فضای مجازی ناشی از آن، برخی امیدواری‏ها را در خصوص تحقق حوزۀ عمومی به همراه داشته است. زیرا اینترنت از یک‏سو بدون محدودیت‏ های رسانه‏ های گروهی سنتی، با فراهم کردن فرصتی برابر برای همۀ مشارکت‏ کنندگان و کاربران در دسترسی به اطلاعات، یکی از اصول اساسی حوزۀ عمومی، یعنی در دسترس بودن و باز بودن برای همگان را محقق کرده و از سوی دیگر، به دلیل قابلیت‏های تکنولوژیک خود، زمینه را برای ایجاد کنش ارتباطی فراهم می‏کند. علی‏رغم شیفتگی‏ های اولیه در خصوص ظرفیت اینترنت برای شکل‏ گیری حوزۀ عمومی آرمانی، امروزه تردیدهای قابل ملاحظه ‏ای در این زمینه به وجود آمده است. این مقاله، با توجه به عناصری که هابرماس برای حوزه عمومی برشمرده است و ویژگی‏های فضای مجازی، چهار سؤال اساسی را مطرح می‏کند: آیا فضای مجازی را می‏توان عرصه ‏ای آزاد برای دسترسی همگان تلقی کرد؟ مباحثات صورت گرفته در فضای مجازی تا چه میزان از خصلت تعاملی برخودار هستند؟ ناشناس بودن به عنوان یکی از ویژگی‏های ارتباطات در فضای مجازی را باید به عنوان فرصتی برای شکل‏ گیری حوزۀ عمومی مجازی در این فضا تلقی کرد و یا یک تهدید؟ گسترش فضای مجازی چه تأثیری بر همبستگی‏ ها و هویت‏های گروهی در دنیای واقعی دارد؟
این مقاله در پاسخ به سؤالات فوق، نظریه‏ های متفاوت را در قالب سه دیدگاه امکان، امتناع و مشروط بودن شکل‏ گیری حوزه عمومی مجازی بیان می‏کند. براساس نتیجه‏ گیری این مقاله در مطالعۀ رابطۀ اینترنت و حوزۀ عمومی، اولاً باید از هرگونه جبرگرایی تکنولوژیک، چه در جهت مثبت و چه در جهت منفی، پرهیز کرد و ثانیاً در بررسی تأثیر اینترنت بر حوزه عمومی، اولاً باید از هرگونه جبرگرایی تکنولوژیک، چه در جهت مثبت و چه در جهت منفی، پرهیز کرد و ثانیاً در بررسی تأثیر اینترنت بر حوزه عمومی باید زمینه اجتماعی جامعه را مورد توجه قرار داد.
درباره ایسپا
مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) وابسته به جهاد دانشگاهی در راستای توسعه علمی و تحقیقاتی کشور و با قصد رفع نیاز سازمانها و نهادهای تصمیم گیر ، ضرورت توجه به افکار عمومی و لزوم بهره گیری از مشارکت و دیدگاههای شهروندان در بهبود و توسعه امور کشور در عرصه های مختلف، از سال 1380 فعالیت خود را آغاز کرده است.
برخی کارفرمایان
Alternate Text
Alternate Text
تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران می باشد و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2024 ispa.ir All rights reserved. Powered & Designed by WebTakin.ir