در سال های اخیر مساله تحدید جمعیت و میزان نرخ زاد و ولد به عنوان یکی از مسائل اجتماعی و چالش های پیش روی کشور مطرح شده و این موضوع از سوی مقام معظم رهبری نیز بارها مورد اشاره قرار گرفته است و به عنوان یک مطالبه جدی به مسئولان و متولیان امر تاکید شده است. در همین ارتباط جایگاه خانواده در کشور و تغییرات سبک زندگی در این خصوص از جمله مواردی است که نگرانی هایی را برانگیخته است تا جایی که برخی ادعاهای مطرح شده از تغییر سبک زندگی ایرانیان سخن به میان می آورد.
بر همین اساس مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) در راستای عمل به رسالت فرهنگی و اجتماعی خود و نیز در مسیر پاسخ به این مطالبه به حق اقدام به انجام پژوهشی با عنوان «بررسی نظرات جوانان در خصوص ازدواج و تشکیل خانواده» کرده است که در آن به مباحثی از قبیل الگوی همسرگزینی، دلایل تاخیر در سن ازدواج ، ملاک های همسرگزینی و سن مطلوب ازدواج پرداخته است. این پژوهش در میان افراد بین 18 الی 34 سال کل کشور انجام شده است.
از جمله محورهای مورد بررسی در این پژوهش سنجش نگرش افراد مورد مطالعه در خصوص باروری و فرزندآوری بوده است. نتایج یافته ها نشان می دهد در مجموع 72/4 درصد از پاسخگویان معتقدند داشتن فرزند باعث خوشبختی می شود و در مقابل 24/1 درصد نیز با این عقیده که داشتن فرزند باعث خوشبختی می شود مخالفند.
درصد افرادی که معتقدند داشتن فرزند باعث خوشبختی می شود در بین افرادی که تحصیلات دانشگاهی دارند به طرز معناداری کمتر از افرادی است که تحصیلات در سطح دبیرستان و دیپلم دارند. به طوری که این میزان در بین افراد دانشگاهی حدود 73 درصد و در بین افراد غیر دانشگاهی حدود 78 درصد می باشد.
همچنین مردان به طرز معناداری بیشتر از زنان فرزند را باعث خوشبختی می دانند. به گونه ای که 72 درصد از زنان فرزند را باعث خوشبختی می دانند در حالی که این میزان برای مردان 77/5 درصد می باشد.
نتایج این تحقیق نشان داد برخلاف دیدگاه رایج در بین عامه مردم، بالا رفتن سن تاثیری در نگرش نسبت به فرزندآوری ندارد.