یافتههای موج جدید نظرسنجی انتخاباتی ایسپا، که در روزهای 2 و 3 تیرماه به روش حضوری و با اندازه نمونه 4057 نفر در سراسر کشور(شهر و روستا) اجرا شده به شرح ذیل است؛
به گزارش روابط عمومی ایسپا طبق نتایج این موج، تغییر محسوسی در میزان مشارکت مردم در انتخابات نسبت به موج قبل (29 و 30 خردادماه) رخ نداده است. به طوری که میزان مشارکت قطعی از 42.5 درصد در موج قبلی به 43.9 درصد در نظرسنجی حاضر رسیده است. انتظار میرود روند میزان مشارکت مردم در طول هفته جاری تا روز برگزاری انتخابات، تغییر کند.
دادههای سه موج اخیر نظرسنجیهای انتخاباتی ایسپا، نشان میدهد بر خلاف میزان مشارکت، آراء احتمالی سه نامزد پر طرفدار انتخابات ریاستجمهوری در جدیدترین نظرسنجی ایسپا در 2 و 3 تیر ماه، نسبت به موجهای قبلی، با تغییر همراه بوده است. این تغییر برای آقای پزشکیان، روند صعودی را طی میکند که نسبت آراء ایشان از 19.8 درصد در موج قبلی به 24.4 درصد در نظرسنجی حاضر افزایش یافته است. این در حالی است که نسبت آراء دو نامزد دیگر یعنی آقای جلیلی و قالیباف با کاهش مواجه شده است؛ نسبت آراء سعید جلیلی از 26.2 درصد در موج قبلی به 24 درصد در نظرسنجی حاضر کاهش داشته است. این کاهش برای آقای قالیباف نیز اتفاق افتاده است و آراء ایشان از 19 درصد در موج قبلی به 14.7 درصد در این موج تنزل یافته است.
آنچه قابل تأمل است اینکه نسبت افراد مرددّ برای رأی به نامزدها در مقایسه با موج قبلی، افزایش جزئی داشته است. با توجه به برگزاری مناظرهها و تبلیغات نامزدها، طی روزهای آینده و انصراف احتمالی برخی کاندیداها، میتوان انتظار داشت از میزان افراد مرددّ کاسته شود.
نتایج آراء نامزدهای ریاست جمهوری در صورت انصراف احتمالی هریک از نامزدها در انتخابات نشان میدهد، با انصراف سعید جلیلی 48 درصد طرفداران وی به محمدباقر قالیباف، 15.1 درصدشان به علیرضا زاکانی و 7.9 درصد به مسعود پزشکیان رأی خواهند داد.
در حالی که با انصراف قالیباف 33.3 درصد آراء وی، به سبد رای سعید جلیلی افزوده می،شود و 19.4 درصد به پزشکیان رأی خواهند داد. 18.5 درصد نیز گفتهاند برای جایگزینی تصمیمی نگرفته و باید برنامه نامزدهای دیگر را ببینند.
سابقه اجرای نظرسنجیهای انتخاباتی به هشتمین دوره انتخابات ریاست جمهوری (سال 1380) برمیگردد. تجربه اجرای دوازده دوره نظرسنجیهای انتخاباتی ریاست جمهوری و مجلس شورای اسلامی، پشتوانه قابل اتکا و ارزشمندی برای حرکت در مسیر علمی و ارتقاء استاندارهای فنی است.
اکنون در آستانه چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، ایسپا پنج موج نظرسنجی ملّی به صورت حضوری و در سطح شهر و روستاهای کل کشور اجرا کرده است. در ادامه شیوه نمونهگیری و انتخاب پاسخگویان در آخرین نظرسنجی تشریح میشود.
تعداد نمونه با هدف صرفا برآورد کشوری (نه برشهای استانی) و درنظرگرفتن پراکندگی لازم در سطح مراکز استان (31 مرکز استان)، شهرهای غیرمرکز استان (46 شهر) و روستاها (92 روستا)، 4000 نفر تعیین شد. تخصیص نمونه نیز در استانها متناسب با جمعیت بالای 18 سال هر استان با در نظرگرفتن نسبت جمعیت شهری و روستایی همان آن استان در نظر گرفته شد.
برای انتخاب پاسخگویان، پرسشگران در نقاط پرتردد مستقر میشوند. این نقاط تا حد ممکن در سطح شهر به صورت پراکنده و در سطح روستایی نیز میدان (معبر) اصلی انتخاب شدند تا تنوع گروههای مختلف اقتصادی و اجتماعی را پوشش دهد و به عبارت سادهتر پاسخگویان منتخب، معرّف جامعه مورد مطالعه باشند. در هر معبر و میدان 10 پرسشنامه تکمیل میشود که این 10 نفر به صورت سهمیهای و مطابق با جدول توزیع سنی و جنسی از ساکنین همان محله انتخاب میشوند. همزمان از پرسشگران خواسته میشود تا تعداد افرادی که حاضر به تکمیل پرسشنامه نشدهاند نیز ثبت کنند تا بتوان نرخ پاسخگویی نظرسنجی را محاسبه کرد.
علاوه بر این، لحاظ پراکندگی زمانی (حضور پرسشگر در صبح و بعد از ظهر)، عدم مراجعه در روزهای تعطیل، عدم استقرار در نقاط خاص مثل ورودی ایستگاه مترو، میادین تره و بار و ...، عدم تکمیل از اتباع خارجی و ... از دیگر مواردی است که در میدان از سوی پرسشگران رعایت شده است تا حتیالامکان نمونه معرفی انتخاب شود.
با توجه به اهمیت و حساسیت نظرسنجیهای انتخاباتی، طبق روال همیشگی ایسپا، از پرسشگران مجرب و آموزشدیده برای پرسشگری استفاده میشود. با وجود این، برای اطمینان بیشتر از صحت دادهها، 20 درصد از پرسشنامههای تکمیل شده به صورت تصادفی مورد کنترل و ارزیابی قرار گرفت.