به گزارش روابط عمومی ایسپا، نشست تخصصی پیوست افکار عمومی سیاستها و برنامههای توسعهای دولت روز چهارشنبه 22 دی ماه در سالن جلسات ایسپا با حضور دکتر حسین ایمانی جاجرمی عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و دکتر رضا صفری شالی عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی برگزار گردید.
صفرشالی تاکید کرد، افکار عمومی صدای مردم و یک واقعیت اجتماعی انکارناپذیر است و آن را می توان ضمیر باطنی یک ملت دانست. همچنین افکار عمومی معمولا یک ظرفیت و قدرت پنهان و ناشناخته برای حاکمیت و دولتها محسوب میشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران بیان کرد: هابرماس بین عموم (public) و توده (mass) تفاوت قائل میشود. ما آنچه که در افکار عمومی باید مورد توجه قرار دهیم، عموم یا پابلیک هست. توده بینام و نشان هست و تا اندازهای قابلیت دستکاری دارد. اما عموم یک واقعیت اجتماعی است که شکل گرفته است و سیاستمدار و تصمیمگیر باید به عموم توجه کند و اجازه دهد قلمرو عمومی شکل بگیرد و صدای آن را بشنود.
ایمانی جاجرمی در ادامه افزود: سازمانها و نهادهای عمومی به حسابرسی اجتماعی نیاز دارند؛ باید به مردم و شهروندان گزارش عملکرد دهند و در مقابل باید مردم باید در مورد عملکرد آنان قضاوت کنند. لازمه این فرایند تعامل و گفتوگو بین شهروندان و نهادهای عمومی است. در این میان نظرسنجی و تحقیقات افکار عمومی واسطه و ابزاری است که میتواند فرایند تعامل بین شهروندان و سیاستگذاران را تسهیل کند.
دانشیار دانشگاه تهران گفت: آگاهی دادن به مردم و اطلاعرسانی و نیز گرفتن نظرات مردم (نظرسنجی) گام نخست در مشارکت اجتماعی است. علاوه بر این باید سازمانها و نهادهای عمومی ظرفیت و بستر حضور شهروندان در متن سیاستها و برنامهها را فراهم کرده و آنها را اصطلاحا در برنامهها و پروژهها درگیر کنند تا علاوه بر اعلام نظرات، قدرت گفتوگو و چانهزنی نیز داشته باشند.
در پایان نشست تاکید شد، طی سالهای اخیر نظرسنجیها و طرحهای تحقیقاتی خوب و نسبتا نظاممند اجرا شده است اما به نظر میرسد جامعه و بدنه دولت در اتصال افکار عمومی و نتایج تحقیقات افکار عمومی با سیاستها و برنامههای عمومی دچار مشکل میباشد.
عکاس: محمود بیات