به گزارش روابط عمومی ایسپا، مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران به منظور پایش افکار عمومی در ارتباط با نگرش اقتصادی شهروندان در آبانماه 1400 یک نظرسنجی در مقیاس ملی و با شیوه مصاحبه تلفنی انجام داده است. جامعه آماری این نظرسنجی کلیه شهروندان 18 سال به بالای ساکن در مناطق شهری و روستایی کل کشور و تعداد نمونه آن 1612 نفر بوده است.
50.5 درصد پاسخگویان این نظرسنجی مرد و 49.5 درصد زن هستند. 26.7 درصد پاسخگویان در رده سنی 18 تا 29 سال، 47.4 درصد در رده سنی 30 تا 49 سال و 25.9 درصد در رده سنی 50 سال و بالاتر قرار دارند. 63.3 درصد گروه نمونه فاقد تحصیلات دانشگاهی و 36.4 درصد دارای تحصیلات دانشگاهی هستند. 23.6 درصد مجرد، 70 درصد متأهل و 6.4 درصد بدون همسر بر اثر طلاق یا فوت همسر هستند. 73.7 درصد پاسخگویان در نقاط شهری و 26.3 درصد در روستاها سکونت دارند. سرانه هزینه فرد در خانواده در هر ماه بین 24.8 درصد پاسخگویان کمتر از یک میلیون تومان، 31.3 درصد بین یک تا دو میلیون تومان، 13.6 درصد بین دو تا سه میلیون تومان و برای 14.1 درصد بیش از سه میلیون تومان است. میانگین سرانه هزینه فرد در خانواده در هر ماه برابر با دو میلیون و هشتاد و شش هزار تومان بوده است. همچنین 16.2 درصد نمونه به این سؤال پاسخ ندادهاند.
۳۶.۸ درصد پاسخگویان گفتهاند اگر پساندازی داشته باشند ترجیح میدهند آن را در بخش زمین و مسکن سرمایهگذاری کنند، ۲۲.۸ درصد اشتغال و کارآفرینی میکنند، ۹.۶ درصد سکه و طلا میخرند، ۸.۹ درصد در بانک پسانداز میکنند و ۳.۱ درصد در ارزهای دیجیتالی سرمایهگذاری میکنند. خرید دلار و ارز ترجیح ۱.۳ درصد پاسخگویان و سرمایهگذاری در بورس ترجیح ۱.۲ درصد پاسخگویان است. ۹.۹ درصد پاسخگویان به سایر موارد اشاره کردهاند که شامل مواردی همچون خرید خودرو، ازدواج فرزندان، کمک به دیگران، مهاجرت و ... میشود.
زنان بیشتر از مردان تمایل به خرید سکه و طلا و نیز پسانداز در بانک دارند. در مقابل گرایش به اشتغالزایی و کارآفرینی در بین مردان بیشتر از زنان مشاهده میشود. در بین گروههای سنی تمایل افراد بالای ۵۰ سال به سرمایهگذاری در بانک بیش از سایر گروههاست. ۱۸ تا ۲۹ سالهها بیش از سایر گروههای سنی به اشتغال و کارآفرینی گرایش دارند و تمایل به سرمایهگذاری در زمین و مسکن در گروه سنی ۳۰ تا ۴۹ سال بیشتر مشاهده میشود. در بین گروههای تحصیلی افراد دارای تحصیلات دانشگاهی بیش از کسانی که فاقد تحصیلات دانشگاهی هستند تمایل به اشتغالآفرینی دارند و در مقابل افراد غیر دانشگاهی بیش از افراد دانشگاهی مایلند سرمایه خود را در بانک پسانداز کنند. گرایش به سرمایه گذاری در زمین و مسکن با افزایش سرانه هزینه فرد در خانوار بیشتر میشود. در مقابل، بهتر شدن وضعیت اقتصادی فرد رابطهای معکوس با تمایل او به پسانداز پول در بانک دارد. هر چه وضعیت اقتصادی افراد بهتر باشد کمتر احتمال دارد ترجیح دهند پسانداز خود را در بانک قرار دهند.