با حضور دکتر حمیدرضا طیبی رئیس جهاد دانشگاهی و دکتر مرتضی میرباقری برگزیدگان نخستین جشنواره تحقیقات برتر شعب ایسپا معرفی شدند.
رییس جهاددانشگاهی در مراسم اختتامیه «جشنواره تحقیقات برتر شعب ایسپا» که 25 مهرماه 1400 برگزار شد، طی سخنانی به بیان اهمیت نظرسنجی پرداخت و گفت: پیشرفت، حاصل برنامهریزی جامع درازمدت و هماهنگ عمل کردن نهادهای مرتبط است. جامع بودن به این معناست که در برنامهریزی هم توسعه فرهنگی دیده شود، هم توسعه اجتماعی، سیاسی و ... . که برآیند آنها منجر به یک اقتصاد دانش بنیان، مولد و تولید محور باشد که علاوه بر این که منجر به رفاه میشود، همراه با عدالت و اخلاق نیز باشد.
دکتر طیبی بیان کرد: افکارسنجی و اطلاع و آگاهی از نظرات مردم و ذینفعان، موضوعی مهم در فرایند سیاستگذاری و برنامهریزیها است. نظرسنجی ابزاری است که معیار سنجش موفقیت برنامهها و اقدامات را فراهم میآورد و مسیر آن را مشخص میسازد.
وی تصریح کرد: شهادت میدهم که همکاران ما در ایسپا طی دوران فعالیت در جهاددانشگاهی انصاف، رعایت بیطرفی و تقوا را در کارهایشان به خوبی دنبال کردهاند و همین امر موجب شده نظرسنجیها مورد توجه قرار گیرد.
وی ساختارهای ایجاد شده از سوی جهاددانشگاهی را برای پیشرفت کشور ضروری دانست و گفت: اگر از این ساختارها درست استفاده نمیکنیم امر دیگری است. اگر با هر تغییر دولت همه چیز را از صفر شروع میکنیم مشکل ماست. این بسیار بد است که گروه جدید همیشه تمام اقدامات گروههای قبلی را نفی و طرحها را از صفر شروع میکند. ولی جهاد این تشخیص را داده و این سازمانها را ایجاد کرده است تا بدون سیاستزدگی اقدامات را پیگیری کند.
رییس جهاددانشگاهی با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری در خصوص جهاددانشگاهی و حمایتهای ایشان از جهاد، گفت: سعی کردیم درگیر جریانات سیاسی کشور نباشیم؛ سیاسی باشیم اما سیاستزده نباشیم و سیاستزدگی را به کارمان نیاوریم. خودمان را پیرو ولایت فقیه و حامی دولتها میدانیم.
در ادامه مراسم دکتر مرتضی میرباقری عضو هیئت علمی دانشگاه ضمن تاکید بر اهمیت نظرسنجی اشاره کرد: کشور ما در سطح بینالمللی در موقعیتی قرار دارد که به نام مردم و از طرف آنها تریبونهای مختلف معاند و غیر معاند اظهارنظرهایی را میکنند. جریانهای سیاسی داخلی هم ادعا دارند به نیابت و نمایندگی از مردم ایران در زمینههای مختلف حرف میزنند و اظهارنظر میکنند.
دکتر میرباقری بیان کرد: ما در موضوعات و حوزههای اساسی نیازمند جایی هستیم که مرجعیت داشته و بتواند فصلالخطاب باشد و به عنوان یک حکم منصف وظیفه خود را انجام دهد تا خیال مردم راحت باشد. مجموعه افکارسنجی جهاددانشگاهی در بسیاری از اوقات در سطح کشور توانسته به طور نسبی چنین نقش آفرینی داشته باشد.
وی افزود: ایسپا در انتخابات ریاست جمهوری 1400 توانست عملکرد خوبی داشته باشد و با فاصله قابل قبول، هم میزان مشارکت و هم میزان آراء کاندیداها را مشخص کند. در مواقع انتخابات تریبونهایی که به نمایندگی از مردم و به نیابت از آنها صحبت میکنند محک میخورند. در بسیاری از موارد چنین مراکزی در مواقع حساس انتخابات صحنه را ترک میکنند یا به صورت کامل نتایج نظرسنجیها را منعکس نمیکنند و اطلاعات به صورت خصوصی و محدود ارسال میگردد. در انتخابات اخیر تنها مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) بود که به صورت رسمی نتایج نظرسنجیها را منتشر کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه بیان داشت: بیان موضوعات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی تبحر و شجاعت و تخصص میخواهد که خوشبختانه آن به طور نسبی در مجموعه جهاد دانشگاهی و مرکز افکارسنجی دانجشویان ایران (ایسپا) وجود دارد و به صورت جمعی درحال انجام است و ثمره آن اعتبار، اعتماد و منزلت برای مجموعه جهاد دانشگاهی است.
در ادامه دکتر میرباقری افزود: ما در کشور از یک مساله اساسی رنج میبریم و آن عدم تعادل و توازن منطقهای فرصتها، امکانات و زیرساختها در کشور است. ما سابقه 12 برنامه توسعه (از سال 1327) را داریم. نوعا و به اصطلاح برنامهها یک نوع بارگذاری فرصتها و امکانات در کشور را تنظیم میکند. ثمره نظام برنامهریزی در ایران چه قبل از انقلاب و چه بعد از انقلاب اسلامی در سطح ملی و در سطح استانی دامنزدن به توسعه نامتوازن و نامتعادل در کشور است. نمونه آن تمرکز جمعیت در کلانشهرها و در مراکز استانها به دلیل وجود امکانات و زیرساختها است. ثمره و پیامد این عدم تعادل و تفرق هم در مبدا (مناطق جمعیتفرست) و هم در مقصد (ممناطق جمعیتپذیر) آشکار است و آن موجب برهم زدن بافت اجتماعی و فرهنگی و به وجود آمدن تناقضها و مشکلات مختلف فرهنگی و اجتماعی شده است.
وی اظهار داشت: بر همه ماست که مقاومت کنیم در برابر این عدم تعادل و توازن که این عدم توازن در اجرای تحقیقات هم شاهد هستیم. بیشتر مراکز و نهادهای پژوهشی در تهران متمرکز است و تعداد اندکی در برخی از شهرهای دیگر قرار دارند. برنامهریزی در مرکز بدون تولید اطلاعات و آمارهای نظاممند و دقیق در استانها امکانپذیر نیست. بنابراین ایسپا در سطح ملی و استانها درحال تولید اطلاعات است و در یک سطح در کم کردن این فاصله و عدم تعادل موثر است.
در بخش دیگری رئیس مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) هدف از برگزاری نخستین جشنواره تحقیقات برتر شعب ایسپا، را تشویق و ترغیب شعب استانی ایسپا به اجرای طرحهای نظرسنجی و تحقیقات افکار عمومی و نقشآفرینی در فرایندهای تصمیمگیری و سیاستگذاری در سطح استانی و محلی عنوان کرد.
رفیعی بیان کرد: خوشبختانه برند ایسپا، برند مورد اعتماد است و همه مجموعه افکارسنجی در ۳۱ استان کشور باید تلاش کنیم از این برند حفاظت کنیم و با اجرای کارهای فاخر همچنان مورد اعتماد مردم، نخبگان و مسئولان باشیم.
رئیس ایسپا در ادامه اشاره کرد: فرایند «ارزیابی و داوری» آثار ارسالی طی سه مرحله با شاخصهای استاندارد و یکپارچه انجام شده است. در مرحله نخست کلیه آثار برای سنجش حداقل معیارهای یک طرح تحقیقاتی علمی توسط دبیرخانه جشنواره بررسی و آثار منتخب به مرحله دوم راه یافتند. در مرحله دوم آثار راهیافته به این مرحله توسط گروه داوران و بر اساس ملاکهای مشخص ارزیابی و امتیازبندی شدند. در مرحله سوم از بین آثاری که حداقل نمره را کسب کردهاند، مجددا داوری صورت گرفت و در نهایت از بین 70 اثر ارسالی به دبیرخانه جشنواره 4 اثر به عنوان «شایسته تقدیر» انتخاب شدند.
در پایان این مراسم چهار اثر «شایسته تقدیر» در نخستین جشنواره تحقیقات برتر شعب ایسپا معرفی و تقدیر شدند که به شرح ذیل است:
محمد علی شاهمیری و افشین حسینزاده از شعبه استان سمنان با طرح «سنجش میزان آگاهی و نظرات مراجعین از اجرای قانون حقوق شهروندی در شرکت آبفای استان سمنان».
فریده محمدی دهکردی پژوهشگر مرکز افکار سنجی استان چهارمحال بختیاری با طرح «بررسی میزان رضایت مندی مشتریان از خدمات بانک داری الکترونیک بانک مسکن در سال 99».
معصومه بخشی پژوهشگر مرکز افکار سنجی شعبه لرستان با طرح «تبیین جامعه شناختی مشارکتهای اجتماعی جوانان استان لرستان».
خدیجه جعفری و احد حاجی بلند پژوهشگران مرکز افکار سنجی ایران شعبه آذربایجان شرقی با طرح «مطالعه عوامل زمینه ساز و تمایل به کودک همسری در استان آذربایجان شرقی».