ترجمه و تدوین: ابراهیم شیرعلی پژوهشگر ایسپا
در سطح جهانی گزارش ها و آمارهای مختلفی وجود دارد که تصویری از وضعیت امنیت در ایران ارائه کرده اند. هر کدام از گزارش ها تعاریف مختلفی از امنیت دارند و بر اساس رویکرد و نظریه های خاصی به تعریف مفهومی و عملیاتی امنیت پرداخته اند. یکی از گزارش هایی که وضعت امنیت و قانون در کشورها را تصویر می کند، گزارش شاخص نظم و قانون (Law and Order Index) موسسه نظرسنجی گالوپ است. این موسسه در قالب چهار پرسش احساس امنیت فردی و تجربه جرم و اجرای قانون را در سطح جهانی هر ساله مورد سنجش قرار می دهد.
چهار پرسش عبارتند از؛ «آیا به نفوذ و قدرت پلیس محلی و شهری که در آن زندگی می کنید اعتماد دارید؟»، «آیا هنگام قدم زدن در شب به تنهایی در شهر یا ناحیه ای که زندگی می کنید، احساس امنیت می کنید؟»، «طی ۱۲ ماه گذشته پول یا دارایی شما یا یکی از اعضای خانواده به سرقت رفته است؟» و «طی ۱۲ ماه گذشته از سوی افراد دیگر مورد حمله و ضرب و شتم قرار گرفته اید؟»
پاسخ به این سوالات در قالب گزینه «بله یا خیر» طراحی شده است. گزارش جهانی نظم و قانون ۲۰20 گالوپ، حاصل یافته های پاسخ افراد نمونه به پرسش های مذکور است. این پاسخ ها از 175000 نمونه از 144 کشور جمع آوری شده است. افراد بالای ۱۵ سال جمعیت آماری نظرسنجی را تشکیل می دهند که به دو صورت تلفنی و چهره به چهره با آنها مصاحبه شده است. گالوپ پاسخ های مثبت (یعنی گزینه بله) به چهار پرسش را استاندارد کرده و در بازه صفر تا صد (۱۰۰-۰)، 144 کشور را رتبه بندی نموده است.
کشور ایران در گزارش 2017 شاخص نظم و قانون موسسه نظرسنجی گالوپ با نمره 85 از بین 135 کشور، رتبه 28 جهان را به خود اختصاص داده است. ایران در گزارش 2018 با نمره 82 از بین 142 کشور، در رتبه 53 و در گزارش 9 201 با نمره 80 از بین 142 کشور، در رتبه 61 جای دارد. در سال 2020 ایران با نمره 81 از بین 144 کشور رتبه 56 را کسب نموده است.
وضعیت ایران در بین کشورهای منطقه در جدول زیر آمده است. ایران با نمره 81 در بین 12 کشور منطقه رتبه 5 را در سال 2020 در شاخص نظم و قانون به خود اختصاص داده است.