ترجمه محمد عاملی؛ پژوهشگر ایسپا
بعد از شیوع ویروس کرونا در سرتاسر جهان و تبدیل آن به یک بیماری عالم گیر شاهد بروز احساست منفی علیه چینی ها و حتی سایرشهروندان کشورهای شرق آسیا هستیم. این احساسات منفی نسبت به چین و رهبرانش در کشور آمریکا جلوه ی خاصی داشته است. چراکه بسیار پیش تر از گسترش ویروس کرونا شاهد شکل گیری احساست منفی در امریکا علیه چینی ها بودیم. از زمانیکه دونالد ترامپ در سال 2017 زمام امور را در کاخ سفید بدست گرفته است رویکردش نسبت به رابطه ایالت متحده آمریکا و چین شامل افزایش فشار از طریق بالابردن تعرفه گمرکی و جنگ لفظی تجاری بوده است و حالا با شروع یک بیماری عالمگیر غیرمترقبه صحنه برای دو طرف منازعه برای بدگویی علیه دیگری مهیا شده است.
مرکز تحقیقاتی پیو (PEW) با انجام یک نظرسنجی در آمریکا این موضوع را مورد بررسی قرار داده است.این تحقیق در سوم مارچ 2020 صورت گرفته است. سوالات از هزار نفر فرد بالای 18 سال آمریکایی پرسیده شده است. به صورت خلاصه نتایج تحقیق نشان می دهد افراد جوان تر که به صورت تاریخی نسبت به افراد مسن نگاه مثبت تری به چین داشته اند. در حال حاضر نسبت به سال های قبل دیدگاه منفی¬تری به چین دارند و تمایل دارند این کشور را تهدیدی برای آمریکا تلقی کنند. افراد مسن کماکان نگاه منفی خود را نسبت به چین حفظ کرده اند.آنها در مقایسه با هموطنان جوان تر خود نگرش بدبینانه تری نسبت به جوانب مختلف رابطه آمریکا و چین دارند.
به صورت آشکاری دو سوم مردم آمریکا می گویند احساس ناخوشایندی نسبت به مردم چین دارند. این رقم بیشترین نگرش منفی از یک کشور از سال 2005 محسوب می شود و بیش از بیست درصد از میزانی که ترامپ مدیریتش را در کاخ سفید آغاز کرد. نگرش مثبت به رهبر چین، شی جینپینگ نیز هم در حال حاضر پایین ترین سطح خود قرار دارد. متغیرهایی اقتصادی مانند از دست دادن کار، کاهش تراز تجاری به عنوان مسایل کلیدی برای عموم مردم آمریکا همچنان وجود دارد. اما مسایلی دیگری شامل سیاست های حقوق بشری چین و تخریب محیط زیست نیز در زمره نگرانی مردم آمریکا محسوب می شود. در این نظرسنجی مشخص شد 71 درصد مردم آمریکا به رییس جمهور چین اعتمادی ندارند. 66 درصد نیز دیدگاه خوبی نسبت به چین ندارند. 62 درصد نیز بر این باورند قدرت و نفوذ چین خطر عمدهای برای آمریکا محسوب می شود. 59 درصد مردم آمریکا اعتقاد دارند، کشورشان به لحاظ نظامی می تواند جهان را رهبری کند و اینکه آمریکا برای رهبری جهان در مقابل چین بهتر خواهد بود.
از برخی جهات این جهت گیری ها مرتبط با گرایشات حزبی است. در جریان پاسخ به بسیاری از پرسش ها مشخص شد جمهوری خواه هان نگرانی بیشتری از چین دارند تا دمکرات ها. از هر چهار نفر سه نفر (75 درصد) از جمهوری خواهان و افراد مستقل متمایل به جمهوری احساس ناخوشایندی نسبت به چین دارند. در مقابل از هر ده نفر شش نفر از میان دمکرات ها و افراد متمایل به دمکرات ها دارای چنین نگرشی هستند. آمریکایی ها همچنین نگران امنیت سایبری و مسایل اقتصادی نظیر از دست دادن شغل (به خاطر بدست گرفتن بازار توسط چینی ها) و عدم توازن تجاری در برابر چینی ها هستند. جمهوری خواهان بیشتر از دمکرات ها ایالات متحده کشورشان را در پیشگامی اقتصادی جهان و در رقابت با چین موفق می ببینند. همچنین این افراد بر این باورند آمریکا را در راس قدرت های نظامی جهان قرار دارد.
درمجموع در میان طرفداران دو حزب احساست منفی علیه چینی ها رو به افزایش است. در واقع بعد از افزایش دیدگاه منفی نسبت به چین از 2018 تا 2019 هر دو حزب شاهد بروز احساسات ناخوشایند در میان طرفداران خود نسبت به این کشور هستند.
هر چند پیش از مساله گسترش ویروس کرونا آمریکایی ها در کنار روسیه، چین را تهدیدی برای کشور خود می دانسته اند، اما بعد از ماجرای شیوع کرونا این احساسات تشدید شده است. از هر ده آمریکایی ، نُه نفرشان قدرت و نفوذ چین را تهدیدی برای آمریکا می دانند. در این میان افراد مسن بیشتر از جوان در این نگرانی سهیم هستند. از هر ده نفر نزدیک به هفت نفر آنهایی که پنجاه سال و بالاتر دارند نفوذ و قدرت چین را نگران کننده می دانند. در حالیکه نصف افراد بین 18 تا 29 سال چنین دیدگاهی دارند.
وقتی از آمریکایی ها خواسته شد نظرشان را در مورد تهدیداتی که در اقتصاد جهانی از سوی چین متوجه آمریکاست بیان کنند، آنهایی که خطر چین را برای آمریکا عمده و مهم تلقی کرده اند (71 درصد) حدود 15 درصد بیشتر از کسانی است که خطر چین را کم می دانند (56 درصد).