دکتر حسین سراج زاده رئیس انجمن جامعه شناسی ایران به مناسبت نوزدهمین سالروز تأسیس مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا)، پیامی را صادر کرد. متن پیام به شرح زیر است:
جامعه شناسی به عنوان یک علم، در پی تولید مفاهیم و نظریه هایی برای شناخت بهتر جامعه و کنش های اجتماعی است. مسئولیت اخلاقی و اجتماعی جامعه شناسان برای بهبود زندگی اجتماعی و رهایی مردمان از محدودیت های تبعیض آمیز و مغایر با ارزش های انسانی، از مسیر استفاده از شناخت علمی و رسیدن به شناخت های معتبر و روشمند از واقعیت های جامعه و نگرش ها و رفتار مردم امکان پذیر است. همین استفاده از داده ها و اطلاعات معتبر و سنجیدن مدعاهای نظری با شواهد و مدارک عینی است که جامعه شناسی به عنوان علم را از ایدئولوژی، پندارهای ایدآلیستی و تخیلات رمانتیک متمایز می کند و به آن اعتبار علمی می دهد. چنین دانشی علاوه بر کارکردهای شناختی و رهایی بخشی، به مدیریت دانش بنیان و واقع گرایانه هم کمک شایانی می کند.
یکی از راه های رسیدن به داده های معتبر درباره جامعه و آگاهی از دیدگاه های مردم و تغییرات آن، پژوهش های پیمایشی است که به صورت روشمند و منظم به جمع آوری اطلاعات و داده ها درباره نگرش ها و رفتارهای مردم درباره موضوعات مختلف و در مقاطع زمانی مختلف می پردازند و به این ترتیب، مجموعه و آرشیو بزرگی از داده های اجتماعی ایجاد می کنند که هم به کار پژوهشگران اجتماعی و دانشگاهیان می آید و هم به درد مدیران اجرایی علاقمند به مدیریت علمی و کارشناسانه می خورد.
خوشبختانه از اواخر دهه 70 شمسی، انجام پژوهش های پیمایشی در کشور مورد توجه قرار گرفته و با وجود فراز و فرودهایی، امروز به صورت نسبتا پایداری در موسسات پژوهشی و دستگاه های اجرایی در حال اجرا و انجام هستند. مرکز افکارسنجی دانشیجویان ایران (ایسپا) یکی از مراکزی است که از سال 1380 با استفاده از ظرفیت های دانشجویان و دانشگاه ها کار انجام پژوهش های پیمایشی را آغاز کرده است و خوشبختانه توانسته در این سال ها توسعه پیدا کند و امروز به صورت یک مرکز تخصصی انجام پژوهش های پیمایشی، دارای سرمایه و تجربه علمی درون و برون سازمانی است. این مرکز پیمایش ها و نظرسنجی های متعددی درباره مسائل و موضوعات مهم و حساس اجتماعی و سیاسی انجام داده که آرشیو بزرگ و ارزشمندی از داده های اجتماعی طولی در اختیار پژوهش گران قرار می دهد.
امید است این مرکز افکارسنجی، پویاتر و پرتوان تر به کار تولید حرفه ای داده های پیمایشی درباره مسائل اجتماعی ایران ادامه دهد، داده هایش در نظام تصمیم گیری اجرایی برای اصلاح رویه های حکمرانی و اتخاذ تصمیم بر اساس خواست ها و مطالبات مردم مورد استفاده قرار گیرد، و دسترسی پژوهش گران و دانشگاهیان به آنها تسهیل شود تا با استفاده از آنها در نظام دانشگاهی، و گفتگوهای حوزه عمومی، به فهم معتبر و روشمند مسائل جامعه و مردم و بهبود زندگی اجتماعی کمک شود.