در یکی از آخرین نظرسنجیهای مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران، مسائل و مشکلات حوزه مطبوعات و رسانههای مکتوب از منظر روزنامهنگاران مورد بررسی قرار گرفت.
به گزارش گروه دریافت خبر ایسنا، نمونه آماری این نظرسنجی تعداد 131 نفر از روزنامهنگاران و اصحاب مطبوعات حاضر در غرفههای بیست و یکمین نمایشگاه مطبوعات تهران بوده است.
بر پایه نتایج این نظرسنجی مهمترین چالش حوزه مطبوعات از دید اصحاب این حوزه «پایین بودن سرانه مطالعه در ایران» با میانگین 38/ 4 شناخته شده است، به این ترتیب که 83 درصد پاسخگویان این مساله را مهم قلمداد کردهاند.
«گرانی کاغذ و امور چاپ» با میانگین 24 /4 در رده دوم چالشهای مطبوعات و رسانههای مکتوب قرار گرفته است. این مساله از نظر 6/ 81 درصد پاسخگویان مهم تلقی شده است.
«عدم خرید مطبوعات توسط مردم» با میانگین 13/ 4 به عنوان رتبه سوم مهمترین چالش حوزه مطبوعات شناسایی شده است. این مسئله از نظر 6/ 76 درصد پاسخگویان مهم قلمداد شده است. فقدان امنیت شغلی روزنامهنگاران (میانگین 12/ 4)، مسائل مالی روزنامه نگاران (میانگین 09/ 4)، عدم وجود قوانین حمایتی از روزنامهنگاران (میانگین 07/ 4) به ترتیب در ردههای بعدی مهمترین چالشهای حوزه مطبوعات و رسانههای مکتوب قرار گرفتهاند.
در نظرسنجی مشابهی که در سال 1382 با حجم نمونه 150 نفر از روزنامهنگاران حاضر در نمایشگاه مطبوعات توسط ایسپا انجام گرفته بود، «عدم وجود قوانین حمایتی از روزنامهنگاران»، «مسائل مالی روزنامهنگاران»، «فقدان استقلال مالی برای روزنامهنگاران»، «فقدان امنیت شغلی روزنامهنگاران» و «پایین بودن سرانه مطالعه در ایران» به ترتیب پنج مساله مهم این حوزه شناخته شده بود.
در نظرسنجی حاضر (که در نمایشگاه مطبوعات در سال 1394 صورت گرفت) از اصحاب حوزه مطبوعات درباره استفاده از روزنامههای مختلف سؤال پرسیده شد و از پاسخگویان خواسته شد روزنامههایی که مطالعه میکنند را معرفی کنند. در این سوال پاسخگویان میتوانستند چندین گزینه انتخاب کنند.
بر این اساس روزنامه همشهری با 1/ 48 درصد پرخوانندهترین روزنامه در بین اصحاب مطبوعات مشخص شد. روزنامه شرق با 5/ 40 درصد در رتبه دوم قرارگرفت. روزنامههای اعتماد با 5/ 30 درصد، ایران 2/ 28 درصد، آرمان 26 درصد، دنیای اقتصاد با 9/ 22 درصد، جام جم با 3/ 18 درصد، شهروند 8/ 16 درصد، اطلاعات 13 درصد، کیهان 13 درصد، آفتاب یزد 4/ 8 درصد، ابتکار 9/ 6 درصد، جوان 9 /6 درصد، خراسان 9/ 6 درصد، وطن امروز 9/ 6 درصد، جمهوری اسلامی 3/ 5 درصد، قدس 6/ 4 درصد، رسالت 3/ 2 درصد و ابرار 5/ 1 درصد به ترتیب در ردههای بعدی قرار گرفتهاند.
همچنین در این نظرسنجی برترینها در حوزه روزنامههای سیاسی اجتماعی از دیدگاه اصحاب مطبوعات در 10 شاخص مورد شناسایی قرار گرفتند. بر این اساس در شاخصهای صحت و دقت خبر، سرعت ارسال خبر، بیطرفی در ارائه خبر، ویراستاری خبر و انعکاس دیدگاههای مختلف، روزنامه همشهری برتر شناخته شد. در شاخصهای پرداختن به موضوعات مهم روز و تحلیلهای دقیق و علمی روزنامه شرق برتر شناخته شد.
در شاخصهای استقلال خبری و ارائه تصویر واقعی از جامعه گزینه هیچکدام بیشترین فراوانی را کسب کرده است.