به گزارش روابط عمومی ایسپا در تاریخ 94/8/6 در نشست علمی با حضور اساتید مطرح جامعه شناسی روشهای گردآوری اطلاعات برای استفاده در طرحهای نظرسنجی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
در این نشست علمی آقایان دکتر مهدی منتظر قائم (مدیر گروه ارتباطات دانشگاه تهران)، دکتر محسن گودرزی(جامعه شناس و مجری موج اول طرح ملّی بررسی ارزشها و نگرشهای ایرانیان)، دکتر عبدالعلی رضائی( جامعه شناس و مجری موج دوم طرح ملّی بررسی ارزشها و نگرشهای ایرانیان)، دکتر سعید ذکائی (عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبائی)، مهندس عباس عبدی(محقق علوم اجتماعی و روزنامه نگار)، دکتر سعید پورعلی(معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی)، محمد آقاسی (رئیس مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران) و فاطمه فلاح مین باشی(معاون اجرائی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران) حضور داشتند.
در ابتدای نشست گزارشی از نحوه گردآوری اطلاعات با روشهای گوناگون تلفنی ، میادین، معابر و نیز در منازل توسط معاون اجرائی ایسپا ارائه گردید و سپس اساتید حاضر در نشست نقطه نظرات خویش را در خصوص اجرای هر چه بهتر طرحهای نظرسنجی اعلام نمودند.
در این نشست دکتر منتظر قائم بر تجهیز هر چه سریعتر به روشهای نوین گردآوری اطلاعات و استفاده از تکنولوژیهای برتر و جدید ارتباطی تأکید کرده و اضافه نمودند«هر چند ممکن است در ابتدای مسیر نسبت به این روشها واکنشهایی از سمت پاسخگویان وجود داشته باشد امّا به مرور زمان بسیار عادی خواهد شد و مناسب است روشهای ده سال گذشته در سایر کشورها نیز مورد بررسی قرار گیرد. وی تأکید نمود که همزمان با بالارفتن سرعت جلب اعتماد پاسخگویان نیز میبایست مورد توجه قرار گیرد.
دکتر گودرزی نیز در این نشست ضمن تقدیر از فعّالیتهای اخیر ایسپا خواستار بررسی نگرش مردم به نظرسنجی و فهم عمیقتر دلایل همکاری و یا عدم همکاری آنان در این طرحها گردید. وی افزود بهتر است که منابع خطا در هر روش شناسایی شود و سپس نسبت به رفع هر کدام از آنان اقدام گردد و به هیچ وجه هیچ روشی به ضرر یا نفع دیگر روشهای گردآوری اطلاعات نباید کنار گذاشته شود.
دکتر عبدالعلی رضائی نیز در ادامه نشست بر داشتن ملاحظات آماری و طرح فنی نمونه گیری تأکید نمودند و اظهار داشتند تا جائی که ممکن است باید در گردآوری داده های اجتماعی وسواس و دقت نظر به خرج داد.
مهندس عباس عبدی نیز پیشنهاد دادند بهترین راه برای بررسی میزان دقت نظرسنجی در شرایطی است که بتوان آن را با یک ما به ازای بیرونی واقعی مثل ایام انتخابات سنجید، لذا تأکید داشتند که میتوان از این ابزار برای فهم بهتر واقعیت اجتماعی استفاده نمود.
وی افزود البته نباید از نظر دور داشت که طراحی پرسشنامه، داشتن فرضیه و نیز یک طرح جدّی برای هر فعّالیت تحقیق اجتماعی میتواند نتایج بهتری را برای پژوهشگر همراه کند، از جمله در مقایسه میان روشهای مختلف گردآوری اطلاعات میتوان این موارد را در نظر گرفت و اجرا و مقایسه نمود.
دکتر ذکائی در ادامه نشست یکی از ضعفهای مراکز نظرسنجی را عدم توجه به روشهای کیفی دانسته و گفتند در یک پیمایش نیز میتوان مشاهده خود پرسشگران را همراه نمود البته باید برای اجرای این امر ساختار مناسب طراحی شود. وی همچنین تأکید کرد برای داشتن نظرسنجی های بهتر جامعه احتیاج به آموزش همگانی دارد تا بتواند مشارکت بهتری هم داشته باشد. مادامی که نتوانند متوجه باشند به طور طبیعی از مشارکت پایین تری نیز برخوردار خواهیم بود. ایشان پیشنهاد دادند که برخی داده های عمومی قابلیت انتشار در اماکن عمومی دارد که میتوان تأثیر به سزایی در تغییر نگرش نسبت به نظرسنجی و افزایش مشارکت شهروندان در این امر را داشته باشد.
شایان ذکر است در پایان نشست دکتر پورعلی معاون محترم فرهنگی ضمن تقدیر از همراهی اساتید، حضور ایشان را به عنوان نمادی از اعتماد جامعه دانشگاهی به ایسپا در طی بیش از یک دهه فعّالیت آن دانسته و از حضور ایشان و نیز نظرات، انتقادات و پیشنهادات تشکر نمودند. شایان ذکر است این نشستها جهت ارزیابی عملکرد ایسپا و نیز ارتقای دانش علمی به صورت مستمر برگزار خواهد گردید.