آیین آغاز به کار جمع آوری اطلاعات طرح ملی «سنجش سرمایه اجتماعی مردم ایران» دوشنبه 26 آبان ماه در وزارت کشور برگزار گردید. در این جلسه که با حضور دکتر میرباقری قائم مقام وزیر و ریاست مرکز امور فرهنگی و اجتماعی وزارت کشور، دکتر مهدی فیض معاون فرهنگی جهاددانشگاهی، دکتر محبوبی معاونت اجتماعی مرکز امور فرهنگی و اجتماعی وزارت کشور، دکتر جوادی یگانه رییس پژوهشگاه فرهنگ هنر و ارتباطات، دکتر غفاری مجری طرح ملی سرمایه اجتماعی و محمد آقاسی رییس مرکز افکار سنجی دانشجویان ایران(ایسپا)، فاطمه فلاح معاون اجرایی ایسپا، مهدی رفیعی بهابادی معاون پژوهشی ایسپا و جمعی از کارشناسان برگزار شد، سیاستهای کلی شورای اجتماعی کشور و لزوم بررسی و مطالعه وضعیت سرمایه اجتماعی در ایران نیز مورد بحث و نظر قرار گرفت. این جلسه با استفاده از ارتباط الکترونیکی ویدئوکنفرانس به صورت سراسری در تمام استان های کشور برگزار گردید.
ایسپا از قوی ترین و معتبرترین مراکز نظرسنجی کشور
دکتر میرباقری در ابتدای این نشست با تاکید بر تغییرات سریع اجتماعی در کشور و با ذکر نمونه هایی نظام تصمیم گیری کشور را محتاج به شناخت بیشتر جامعه از طریق انجام فعالیتهای پژوهشی با استفاده از پیمایش ها و نیز نظرسنجی ها دانست. وی با اشاره به انجام پیمایش سنجش سرمایه اجتماعی این طرح را گام نخست دانست و ابراز امیدواری نمود تا در سالهای آتی نیز این طرح و طرح های مشابه عملیاتی گردد تا به صورت روندی توان مطالعه فراهم گردد. وی اشاره کرد که دانستن وضعیت اجتماعی کشور از ضروریات است و دانشمندان این حوزه باید به کمک ما بیایند. وی اشاره کرد نشست امروز مقدمه کارهای بزرگی است که در آینده انجام خواهد گرفت. وی با اشاره با عملکرد ایسپا به ویژه طی سال گذشته آن را از قوی ترین و معتبرترین مراکز نظرسنجی دانست و افزود که با شناخت کافی اجرای این طرح به ایسپا و جهاددانشگاهی سپرده شده است.
سرآمدان علوم اجتماعی ایرانی در طرح سنجش سرمایه اجتماعی
در ادامه دکتر غفاری عضو هیات علمی دانشگاه تهران و مجری طرح سنجش سرمایه اجتماعی به تشریح نحوه شکل گیری پرسشنامه و نیز پیشینه علمی طراحی پرسشنامه پرداخت. به گفته دکتر غفاری چارچوب مفهومی، شاخص سازی و پرسشنامه طرح مذکور با مشارکت و مشاوره اساتیدی چون دکتر چلبی عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی، دکتر رنانی عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان، دکتر شارع پور عضو هیات علمی دانشگاه مازندران، دکتر سیدضیاء هاشمی عضو هیات علمی دانشگاه تهران و دکتر جوادی یگانه نهایی شده است. این طرح در اختیار استانداری ها و شوراهای فرهنگ عمومی سراسر کشور نیز قرار گرفت و نقطه نظرات اجرایی نیز مدنظر قرار گرفت چرا که وقتی طرحی در سطح ملی انجام می گیرد الزامات و اقتضائات خاص خودش را دارد. مراحل اجرایی این طرح عظیم ملی نیز برعهده بر عهده ایسپای جهاددانشگاهی قرار داده شده است که برای اولین بار نیست که چنین طرح هایی را انجام می دهند و از تجربه و تخصص لازم در این خصوص برخوردار است.
نظارت اصلی این طرح را بر عهده ایسپا ست اما لازم دیدیم با توجه به مسوولیت شورای اجتماعی کشور در این زمینه به عنوان همراه و کمک کننده، مشارکت داشته باشند. لذا خود ما نیز به صورت ناظر عالیه در این حوزه در خدمت دوستان ایسپا هستیم و نمی خواهیم دخالت داشته باشیم. گزارشهای طرح نیز در مقیاس ملی و هم استانی و شهری و روستایی و تهیه و نگارش خواهد شد.
سرمایه اجتماعی و علائم حیاتی جامعه ایرانی
دکتر مهدی فیض معاون محترم فرهنگی نیز در ادامه نشست با سلام و خدا قوت به تمامی اعضای حاضر در نشست سخنان خویش را آغاز نمود و اظهار امیدواری کرد که طرح در زمان مقرر به سرانجام برسد تا برای دست اندرکاران بتواند تصمیم ساز باشد. وی با تاکید بر اهمیت طرح، ضرورت دقت در گردآوری اطلاعات را مدنظر قرار داده و نیز اضافه کرد هرچه دقت و کیفیت اجرایی بیشتر باشد نتایج بهتری را به دست خواهیم آورد و اگر در این بخش دقت لازم صورت نپذیرد بخش های قبلی و بعدی نیز چندان دچار مشکل خواهد شد.
دکتر فیض در ادامه با اشاره به این مطلب که سرمایه اجتماعی به عنوان یکی از علائم حیاتی جامعه تلقی می گردد، لذا ارزیابی درست از آن می تواند تشخیص وضعیت نبض مسائل جامعه و در نهایت درمان آن را در پی داشته باشد. معاون فرهنگی جهاددانشگاهی افزود که انتظار می رود همکاران جهادگر در این فرایند نهایت همکاری را داشته باشند تا تجربه موفقی از یک کار مشترک داشته باشیم.
فصل جدید فعالیتهای پیمایشی ایسپا
همچنین در ادامه نشست محمد آقاسی رییس مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران(ایسپا) طی سخنان کوتاهی از طریق ویدئو کنفرانس به همه همکاران جهادگر خداقوت گفته و از آنان درخواست نمود که بار دیگر با اجرای دقیق و منظم طرح ثابت نمایند که پیشرو بودن ایسپا در عرصه سنجش و پیمایش امری تثبیت یافته است. وی اظهار امیدواری اجرای این طرح آغاز فصل جدیدی از فعالیت های ملی در آینده ایسپا باشد.
در ادامه همچنین اصول کلی اجرای طرح ملی سرمایه اجتماعی، زمانبندی آن و اهمیت نمونه گیری طرح توسط سرکار خانم فلاح معاون اجرایی ایسپا برای مدیران اجتماعی استانها و کارشناسان جهاد دانشگاهی، به شکل ویدئو کنفرانس تشریح و به سوالات ایشان پاسخ داده شد. گفتنی است پرسشگری پیمایش ملی سنجش سرمایه اجتماعی در ایران به صورت سراسری از 27 آبان ماه آغاز گردیده و تا نیمه آذرماه ادامه خواهد یافت. مجری طرح مرکز افکار سنجی دانشجویان ایران(ایسپا) است و مدیران اجتماعی استانداریهای کشور ناظر اجرای طرح خواهند بود.