مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) در مردادماه سال جاری به انجام نظرسنجی پیرامون «دغدغه های فرهنگی مردم» پرداخت. جامعه آماری این طرح را کلیه افرادی تشکیل می دادند که در زمان انجام نظرسنجی در استان تهران سکونت داشتند. 50 درصد نمونه را مردان و 50 درصد مابقی را زنان تشکیل دادند. میانگین سنی نمونه 39.5 سال بوده است. 22.3 درصد نمونه دارای تحصیلات ابتدایی و راهنمایی هستند، 36.8 درصد متوسطه و دیپلم و 40.5 درصد دارای تحصیلات دانشگاهی هستند.
یافته های نظرسنجی نشان داد 42.6 درصد پاسخگویان معتقدند وضعیت زبان و ادبیات فارسی به میزان زیاد و خیلی زیادی در معرض تهدید و تضعیف قرار دارد و 13.4 درصد نیز این میزان را متوسط ارزیابی کرده اند. در سؤالی از پاسخگویان در خصوص اهمیت مسئله تهاجم فرهنگی پرسیده شده است که در مجموع 58.3 درصد پاسخگویان معتقدند این مسئله به میزان زیاد و خیلی زیاد و 16.7 درصد معتقدند این مسئله به میزان متوسط دارای اهمیت است. در مجموع 75 درصد این مسئله را دارای اهمیت می دانند.
در این نظرسنجی در خصوص ماهواره نیز سؤالاتی مطرح شده است که در مجموع 58 درصد پاسخگویان، معتقدند دیدن برنامه های شبکه های ماهواره ای برای فرهنگ و جامعه ایران به میزان زیاد و خیلی زیادی مخرب و منفی است و 16 درصد نیز این تأثیر مخرب را متوسط ارزیابی کرده اند. نکته قابل توجه این است که زنان، افراد بالای 45 سال و افراد دارای تحصیلات کمتر از دیپلم نسبت به سایر گروه-ها اثرات مخرب ماهواره را بیشتر ارزیابی کرده اند.
بررسی دیدگاه مردم در خصوص مسئله بدحجابی نیز محور دیگری بوده که در این نظرسنجی مورد سؤال قرار گرفته است. 54 درصد پاسخگویان نسبت به مسئله بدحجابی به میزان زیاد و خیلی زیاد احساس نگرانی می کنند و در مقابل حدود 30 درصد نیز در این خصوص احساس نگرانی ندارند یا کم احساس نگرانی می کنند. حدود 16 درصد نیز میزان نگرانی شان در این زمینه متوسط است. افرادی که سن کمتری دارند و تحصیلات بیشتری دارند نسبت به سایرین، کمتر احساس نگرانی می کنند.
در این نظرسنجی به مسئله بی میلی خانواده ها به بچه دار شدن نیز پرداخته شده است. نتایج نظرسنجی نشان داد 50.5 درصد مردم استان تهران نسبت به این مسئله به میزان زیاد و خیلی زیاد احساس نگرانی می کنند و حدود 16 درصد نیز این میزان نگرانی را متوسط اعلام کرده اند. میزان نگرانی متأهلین بیشتر از مجردین است و میزان نگرانی افرادی که تحصیلات دانشگاهی دارند نسبت به سایرین کمتر است.