شاخص اعتماد اقتصادی که از سوی موسسه تحقیقات گالوپ تعیین گردیده در عرصه جهانی در سال 2013 در عدد 11+ ثابت مانده که این عدد مشابه سال 2012 با رقم 12+ است. اما علی رغم ثبات این شاخص در سطح جهانی، در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا شاخص اعتماد اقتصادی کاهش چشمگیری داشته و با کاهش 16 امتیاز به عدد 33- رسیده است.
به گزارش سرویس ترجمه شفقنا، شاخص اعتماد اقتصادی گالوپ بر اساس پاسخ پرسش شوندگان به 2 سوال تعیین می گردد: نخست از پرسش شوندگان درخواست می شود که به شرایط اقتصادی کشور خود امتیاز دهند و سپس از آنها پرسیده می شود که آیا از نظر آنها شرایط اقتصادی کشورشان در کل در حال بهبود است یا بدتر شدن. این امتیازدهی با انتخاب گزینه های "عالی"، "خوب" و "ضعیف" صورت می گیرد. حداکثر عدد این شاخص 100+ و حداقل آن 100- است. امتیاز بالای صفر نشاندهنده ی دیدگاه مثبت بیشتر مردم یک کشور و امتیاز زیر صفر نشاندهنده ی دیدگاه منفی بیشتر مردم یک کشور است و امتیاز صفر مبین آنست که دیدگاه های منفی و مثبت مردم یک کشور نسبت به وضعیت اقتصادی خود برابر است.
براساس تحقیقات موسسه گالوپ اعتماد اقتصادی در قاره آسیا با اختلافی چشمگیر بیشتر از سایر نقاط جهان است به طوریکه شاخص اعتماد اقتصادی در آسیا عدد 28+ است. این شاخص در کشورهای عضو شوروی سابق 3+، در کشورهای آمریکایی 1+ و در کشورهای واقع در جنوب صحرای آفریقا 1+ است. اما در خاورمیانه و شمال آفریقا این عدد 33- و در اتحادیه اروپا کمتر از همه نقاط جهان و 36- است.
در گزارش گالوپ جنگ در سوریه و ناآرامی های مصر عامل اصلی افت شاخص اعتماد اقتصادی در منطقه خاورمیانه ای خارج از حوزه خلیج فارس معرفی شده است که هم شرایط کنونی و هم مولفه های چشم انداز آینده عدم امنیت اقتصادی را در این منطقه در سال گذشته نشان می دهد.
پرسش شوندگان حاضر در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا در ارزیابی وضعیت حال حاضر اقتصادی کشورشان، تنها 20 درصد به گزینه های "عالی" و "خوب" رای داده و 46 درصد به این وضعیت رای "ضعیف" داده اند.
این افراد حتی نسبت به آینده اقتصادی کشور خود نیز امیدوار نیستند چنانکه تنها 23 درصد اظهار داشته اند شرایط اقتصادی کشورشان بهبود خواهد یافت و در مقابل 56 درصد معتقدند شرایط بدتر خواهد شد.
کمترین شاخص اعتماد اقتصادی در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا به لبنان (71-) ، مصر (70-)، سوریه (54-) و فلسطین (51-) و بیشترین آن به کشور مراکش (20+) اختصاص دارد. شاخص اعتماد اقتصادی در ایران نیز با کاهش 16 عدد نسبت به سال 2012، در سال 2013 به 34- رسیده است.
منبع: گالوپ